Objavte svet bez obmedzení: Elektrobicykle, ktoré vás dostanú ďalej, rýchlejšie a s väčšou radosťou! Teraz za bezkonkurenčné ceny do vypredania zásob.

Elektrobicykle tuning, čipovanie motora áno alebo nie

V tomto článku sa budeme venovať téme, ktorá je veľmi aktuálna pre mnohých majiteľov elektrických bicyklov - tuning a čipovanie motora za účelom odblokovania rýchlostného limitu.

Poďme sa spoločne ponoriť do tejto problematiky a zistiť, aké sú možnosti, výhody, nevýhody a riziká spojené s touto úpravou.
Začnime faktami. Každý elektrický bicykel predávaný v Európskej únii má výrobcom softvérovo obmedzenú maximálnu rýchlosť podpory motora na 25 km/h. Pri dosiahnutízancka-25 tejto rýchlosti motor prestane jazdcovi pomáhať a ďalšie zrýchlenie je možné len vďaka jeho vlastnej sile. Toto obmedzenie vyplýva z európskej legislatívy a má za cieľ zabezpečiť bezpečnosť jazdcov aj ostatných účastníkov premávky.
Avšak pre mnohých cyklistov je tento limit príliš nízky. Predstavte si situáciu - prechádzate krásnou prírodou, šliapete do pedálov a zrazu vám motor prestane pomáhať, pretože ste dosiahli magických 25 km/h. Frustrujúce, však? Práve preto siahajú mnohí po tuningu a čipovaní motora, aby mohli naplno využiť potenciál svojho elektrobicykla.

Existujú dva hlavné spôsoby, ako odblokovať rýchlostný limit
1. Montáž špeciálneho čipu alebo softvérová úprava nastavení motora. Čip funguje tak, že "klame" motor tým, že mu posiela skreslené informácie o rýchlosti otáčania kolies. Vďaka tomu motor neprestane ťahať ani po prekročení 25 km/h. Výhodou je, že čip sa dá kedykoľvek aktivovať alebo deaktivovať podľa potreby.
2. Softvérové odblokovanie zase spočíva v zmene nastavení priamo v riadiacej jednotke motora, čím sa zvýši maximálna povolená rýchlosť, napr. na 40-60 km/h.

Aké sú teda výhody odblokovaného elektrobicykla? V prvom rade je to samozrejme vyššia rýchlosť a s tým spojený rýchlejší dojazd a kratší čas potrebný na prekonanie vzdialeností. Vďaka tuningu si jazdu vychutnáte oveľa viac, pretože nebudete obmedzovaný umelým limitom. Budete môcť naplno využiť výkon motora a vlastných nôh a dosiahnuť rýchlosti porovnateľné s mopedmi či slabšími skútrami.

Odblokovanie so sebou však prináša aj isté riziká a nevýhody, ktoré treba mať na pamäti. V prvom rade je to legislatívny rámec - takto upravený bicykel už nespĺňa podmienky pre prevádzku na pozemných komunikáciách. Musel by mať ŠPZ, poistenie a jazdec by mal povinnosť nosiť prilbu. Navyše hrozí riziko pokuty v prípade kontroly. Ďalším problémom môže byť strata záruky, keďže zásah do motora je väčšinou v rozpore so záručnými podmienkami výrobcu. A v neposlednom rade treba myslieť aj na bezpečnosť - pri vyšších rýchlostiach sa predlžuje brzdná dráha a je náročnejšie bicykel ovládať.

cipi-na-ebike

Často sa stretávame s otázkou, či čipovanie nepoškodí motor alebo batériu. Skúsenosti ukazujú, že nie - za celé roky sme nezaznamenali jediný prípad, kedy by čipovanie spôsobilo nejakú poruchu alebo znefunkčnenie komponentov. Moderné motory sú konštruované s dostatočnou rezervou a bez problémov zvládajú aj vyššiu záťaž spojenú s rýchlejšou jazdou. Najväčšia záťaž sa kladie na batériu, ktorá môže časom rýchlejšie degradovať čo do životnosti. Samozrejme, treba používať zdravý rozum a nejazdiť neustále na plný výkon, aby sa motor a batéria zbytočne nepreťažovali.
Ďalšia častá otázka znie - prídem čipovaním o záruku? Oficiálna odpoveď väčšiny výrobcov by bola "áno".  Pokiaľ budete čip používať s rozumom a nie neustále na plný výkon, je riziko straty záruky minimálne.

Nezabudnite! Pri návšteve servisu je dôležité informovať servisného technika o namontovanom čipe, ak bicykel nesiete na prehliadku alebo opravu.
Záverom by sme chceli zdôrazniť, že tento článok nemá za cieľ nabádať k porušovaniu pravidiel, ale skôr informovať o možnostiach tuningu a jeho úskaliach. Rozhodnutie, či si dať odblokovať motor, je na každom jazdcovi. Treba však mať na pamäti všetky riziká a používať takto upravený stroj zodpovedne a bezpečne, ideálne mimo verejných komunikácií. Ak budete rešpektovať tieto zásady, čipovanie vám prinesie nový rozmer pôžitku z jazdy a pomôže naplno využiť potenciál vášho elektrobicykla.