Teraz za bezkonkurenčné ceny! Ebike dovezieme nastavený, zložený a pripravený na jazdu. Už nie je na čo čakať.

Správne radenie na elektrobicykli

Ako správne radiť prevody na elektrobicykli

 

Správne radenie prevodov na elektrobicykli je kľúčové pre efektívne využitie výkonu motora, predĺženie životnosti komponentov a plynulú jazdu. Platí to pre všetky značky motorov vrátane populárnych systémov Bosch, Shimano, Bafang a Panasonic. Tu je niekoľko praktických rád, ako radiť prevody na elektrobicykli s ohľadom na špecifiká týchto motorov:

 

  1. Raďte s predstihom - Preraďte na ľahší prevod ešte pred stúpaním. Radenie pod záťažou zbytočne namáha reťaz a prehadzovačku. Motory Shimano sa vyznačujú plynulým nástupom výkonu.technologies-shift

 

  1. Využívajte celý rozsah prevodov - Jazdite na všetkých prevodoch, od najľahších po najťažšie. Udržíte tak optimálnu kadenciu šliapania. Systémy elektrobicyklov ponúkajú široký rozsah asistovaných režimov, ktoré sa prispôsobia vašej kadencii.

 

  1. Nepreťažujte motor - Nepádlujte stále na najťažších prevodoch. Odľahčite radšej prevodový pomer a nechajte motor pracovať v optimálnych otáčkach. Preťažovanie vedie k rýchlejšiemu opotrebeniu. Motory majú ochranné mechanizmy proti preťaženiu, ale stále je lepšie sa mu vyhnúť. Častým servisným úkonom je výmena najmenšieho pastorku na zadnej kazete, čo spôsobuje jazda na ťažkom prevode.

 

  1. Predvídajte terén - Prispôsobte radenie terénu pred vami. Pred stúpaním preraďte na ľahší prevod, pred klesaním na ťažší. Vyhnete sa radeniu v náročných úsekoch. Vďaka rýchlej odozve motorov zvládnete preradiť plynulo aj tesne pred zmenou terénu.

 

ebike-3

 

  1. Nebojte sa radiť - Na elektrobicykli sa nemusíte báť častejšieho radenia ako na bežnom bicykli. Včasným a plynulým radením udržíte optimálnu kadenciu pre efektívnu prácu motora. Systémy pohonu sú navrhnuté tak, aby zvládli časté radenie bez problémov.

 

  1. Uvoľnite tlak na pedále pri radení - Vždy trochu uvoľnite tlak na pedále pri preraďovaní. Radenie pod plným tlakom môže poškodiť reťaz a prevodníky. V horšom prípade môže dôjsť až k ulomeniu prehadzovačky alebo roztrhnutiu reťaze. Pri uvoľnení tlaku tiež dôjde k vypnutiu elektromotora, pretože tlakový snímač prestane snímať záťaž. To umožní hladšie a tichšie preradenie. Tlakové snímače sú veľmi citlivé a reagujú aj na malé zmeny tlaku. Motor elektrobicykla má oneskorenie pri zvolneni tlaku na pedále a vypnutie sa prejaví po ¼ až ½ otáčky kľuky. Preto je potrebné pri zaradení iného prevodu počkať pár milisekúnd, kým dobehne ťah motora.

 

ebike-1

 

  1. Udržujte kadenciu - Snažte sa šliapať s konštantnou kadenciou okolo 80-90 otáčok za minútu. Motory vám s tým pomôžu vďaka rýchlej odozve a plynulej asistencii, ale správne radenie je stále dôležité pre udržanie optimálnej kadencie.kadencia

 

  1. Rešpektujte limity - Aj elektrobicykle majú svoje limity. Radenie pri nízkej rýchlosti môže byť problematické. Radšej trochu zrýchlite a potom preraďte. Obzvlášť pri rozjazde je lepšie zvoliť ľahší prevod a pokiaľ už máte zaradený ťažký prevod, tak sa rozbiehajte len pozvoľna.
    Pozor na preradenie pri státi. Pri rozjazde by mohlo dôjsť k pretrhnutiu reťaze.

 

  1. Zosadnite v extrémnych stúpaniach - V extra strmých kopoch môže byť lepšie zosadnúť a bicykel vytlačiť pomocou walk asistenta, než sa trápiť. Aj keď motor ponúka silnú asistenciu, niekedy je lepšie ísť peši a šetriť energiu. Pri pokuse o nasadnutie a rozbehnutie sa v kopci nikdy neraďte na ľahší stupeň.

 

ebike-4

 

  1. Čistite a mažte pravidelne - Pravidelná údržba reťaze a prevodníkov zabezpečí hladšie radenie a dlhšiu životnosť. Špinavá alebo suchá reťaz sa bude horšie radiť a rýchlejšie sa opotrebuje. Venujte údržbe pozornosť podľa pokynov výrobcu motora.displej-shimano-steps

 

  1. Sledujte indikátor radenia - Väčšina elektrobicyklov má na riadidlách indikátor zaradeného prevodu. Využívajte ho na kontrolu zaradeného prevodu. Systémy majú prehľadné displeje s množstvom užitočných informácií vrátane aktuálneho prevodu a kadencie pedálovania.

 

  1. Experimentujte - Hľadajte prevody, ktoré vám v danom teréne najviac vyhovujú. Každý jazdec má iné preferencie. Vyskúšajte rôzne kombinácie prevodov a asistovaných režimov, ktoré ponúkajú motory Bosch, Shimano, Bafang, Panasonic... . Nájdite, čo vám vyhovuje najviac.

 

ebike-2

 

  1. Využívajte asistované režimy - Systémy ponúkajú viacero asistovaných. Využívajte ich podľa terénu a svojich preferencií. V ľahšom teréne stačí Eco režim, v náročnejšom sa hodí Turbo alebo Boost alebo číselne označenia 5 prípadne iné podľa značky motora. Správna voľba režimu vám pomôže efektívne využívať výkon motora.

 

  1. Aktualizujte software - Motory umožňujú aktualizáciu firmware, ktorá často prináša vylepšenia v odozve motora, plynulosti asistovaných režimov a celkovom výkone. Nezabudnite preto svoj systém pravidelne aktualizovať podľa pokynov výrobcu.

 

So správnou technikou radenia a trochou tréningu si jazdu na elektrobicykli s motorom maximálne užijete. Šliapanie bude účinnejšie, bicykel tichší a komponenty vydržia dlhšie. Správne radenie v kombinácii s citlivým využívaním výkonu elektromotora a jeho asistovaných režimov je kľúčom k plynulej a príjemnej jazde na elektrobicykli. Venujte čas osvojeniu si týchto zásad a vaša jazda bude ešte príjemnejšia.