Objavte svet bez obmedzení: Elektrobicykle, ktoré vás dostanú ďalej, rýchlejšie a s väčšou radosťou! Teraz za bezkonkurenčné ceny do vypredania zásob.

Ako si vybrať elektrobicykel

Ako si zvoliť ten správny elektrobicykel?

Stojíte pred otázkou aký elektrobicykel si kúpiť? Pokúsime sa vám v stručnosti zodpovedať na pár otázok pri výbere nového elektrobicykla.

Prvá otázka na zodpovedanie je kde budem elektrobicykel používať?
Elektrobicykle sú totiž rozdelené do niekoľkých kategórií podľa spôsobu a prostredia kde budem na novom eBiku jazdiť.

Mestské elektrobicykle sú určené pre jazdu po asfaltových cestách na denné dochádzanie do práce alebo na nákupy. Majú špecifickúzadny-motor výbavu ako sú blatníky, svetlá, nosič, odrazky a zvonček. Sú teda vybavené podľa vyhlášky na jazdu po mestských komunikáciách. Motor môže byť umiestnený v zadnom kolese, alebo v strede medzi kľukami.
Aký je medzi nimi rozdiel? Hlavný je vo výkone a správaní sa ťahu motora. Stredové motory sú kultivovanejšie odladené a majú vyšší výkon. Aj cena na bicykloch je odpovedajúca prevedeniu. Elektrobicykle so zadným motorom v náboji sú lacnejšie a teda ak je váš rozpočet obmedzený, bude voľba jednoznačná. Pri zadnom pohone je batéria spravidla umiestnená do nosiča bicykla a rám bicykla je rovnaký ako u klasického bicykla, bez viditeľných rozdielov vo vzhľade bicykla.
Stredový pohon má batériu umiestnenú v spodnej rámovej trubke, čo je dobré aj pre vyváženosť bicykla, lebo celá váha motora a batérie sa sústredí na stred bicykla. 

Trekingové elektrobicykle sú veľmi podobné mestským s tým rozdielom, že umožňujú jazdu po nespevnených cestách a sú prioritne určené na cykloturistiku a dlhé výjazdy s priateľmi. Konštrukčne sa od mestských líšia pevnejším rámom a používajú stredové motory. Ak chcete univerzálny bicykel do prírody aj do mesta, tak trekingový elektrobicykel je dobrá voľba.

mestske-trekingove
Horský elektrobicykel
je určený pre jazdu v teréne na poľných cestách, kyslíkových dráhach a ťažkom teréne. Pri horských bicykloch je dobré povedať, že sú rozdelené na hardtailové – pevná zadná stavba a odpružená predná vidlica, no a potom celoodpružené, kde je odpružená nie len predná vidlica ale aj zadná stavba.
A aby toho nebolo málo, líšia sa aj veľkosťou kolies na 27,5“ kolesách a 29“ kolesách. Detské horské elektrobicykle sa robia aj na 24“ kolesách.

Tu sa znova ponúka položiť si otázku, kde a ako budem jazdiť?
Ak sa chystám chodiť na dlhé výjazdy do prírody aj na celodenné výlety, tak rozhodne odporúčame bicykel na 29“ kolesách. O výhodách 29“ kolesách sme písali v článku „Prečo horský bicykel s 29-palcovými kolesami“. Bicykle na 27,5“ kolesách sú vhodnejšie na technické jazdenie po singloch a trailoch. Rovnako sú dobrou voľbou pre ľudí s krátkymi nohami pre ľahšie zostupovanie a nastupovanie.

ebike-hardtail

Celoodpružené horské elektrobicykle sú pre tých, ktorí si chcú jazdu užívať. Odpruženie poskytuje vysoký komfort a možnosť nastavenia podľa váhy jazdca. Jazda v teréne je oveľa stabilnejšia bez nepríjemného odskakovania kolies pri prejazdoch zákrutami. Aj menej skúsený jazdec bez problémov zvládne ťažšie úseky. Veľkým benefitom sú aj teleskopické sedlovky, ktoré po zasunutí znížia ťažisko bicykla a bicykel je tak hravejší a ľahšie sa ovláda.

ebike-full
Cestné elektrobicykle
sú určené pre milovníkov a hltačov kilometrov. Pohon je spravidla umiestnený v zadnom kolese a batéria je umiestnená rovnako ako u horských a mestských bicykloch v spodnej rámovej trubke. Ideálna voľba pre menej zdatných jazdcov, ktorí sa chcú rýchlo presúvať, zvýšiť si kondíciu a najazdiť veľa kilometrov.

cestne
Aký zdvih odpruženia si zvoliť?
Vrátime sa ešte k celoodpruženým horským elektrobicyklom. Ide o to aký som jazdec a ako sa chcem v lese vyblázniť. Pokiaľ už mám svoje roky a nie som skúsený, tak bude postačovať zdvih odpruženia 120mm. Bicykel je stabilný, má nízke ťažisko a ľahko sa ovláda. V prípade, že som skúsenejší jazdec a nebojím sa to z kopca pustiť rýchlejšie, môžete sa poohliadnuť po bicykloch so zdvihom 140mm. No a pre zberačov adrenalínu, ktorí sa neboja ísť z kopca naplno je ideálna voľba celoodpružených eBikov so zdvihom 160mm.
pruzenie
Treba podotknúť, že všetky elektrobicykle sú obmedzené na rýchlosť do 25 km/hod. a pri rýchlosti nad túto hranicu sa asistencia motora vypína. Pri znížení rýchlosti pod túto hranicu, sa asistencia automaticky aktivuje. Výnimku tvoria len elektrobicykle S-Pedelec s obmedzenou rýchlosťou do 45 km/hod., čo je už považované za motocykel a jazdenie s ním si vyžaduje vodičské oprávnenie.